Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu

Ledernes arbejdsmiljø er stadig tabu

I den efterfølgende debat kom der mange vinkler og synspunkter frem som kommentarer til de to oplæg, som Jacob Thiesen og Vivi Storm Skou holdt. Men ét af de gennemgående temaer var, at det stadig er tabu at tale om ledernes arbejdsmiljø.

Gert Landergren Due

Gert Landergren Due
formand for Socialpædagogerne Østjylland

Tarzan-kultur
Kredsformand Gert Landergren Due indledte debatten med at sige, at efter hans oplevelse er der skabt en Tarzan-kultur om, at ledere skal kunne klare det hele. Og det kan gøre det svært at være mellemleder, hvis det ikke lige er sådan, man har det.

Én af deltagerne svarede:
– Jeg synes stadig, at der er meget tabu omkring lederes arbejdsmiljø. Når jeg ser mig omkring på min arbejdsplads, så taler vi ledere meget om medarbejdernes arbejdsmiljø. Men vi taler stort set aldrig om vores eget arbejdsmiljø. Jeg kunne godt tænke mig, at der blev rettet op på det misforhold.

En anden deltager tilføjede:
– Da jeg for mange år siden begyndte som leder, var jeg faglig leder. I dag er jeg leder af fagligheder. Det vil sige, at jeg ikke længere udelukkende er leder for pædagoger. Nu er jeg leder af medarbejdere, der repræsenterer mange forskellige fagligheder. Spørgsmålet er, hvordan jeg håndterer det, når jeg skal give mine medarbejdere faglig sparring? Det vil jeg gerne tale med andre om – for det kan jeg godt være usikker på.

En tredje deltager havde et lidt andet perspektiv på debatten:
– Som leder har jeg mere fokus på medarbejdernes arbejdsmiljø end på mit eget. Det skyldes, at det er nemmere for mig for at være leder, hvis mine medarbejdere trives og har det godt, når de er på arbejde.

Der var flere deltagere, som gav udtryk for, at det er vigtigt som leder, at man tør åbne sig og vise sin sårbarhed over for andre lederkolleger. Det kan være en god måde at invitere til dialog om, hvordan man har det.

Handler også om kompleksitet
I debatten var der også fokus på, hvilke faktorer der har betydning for arbejdsmiljøet – og det gælder både medarbejdere og ledere.  

Én af deltagerne sagde:
– Hvis jeg står med for mange ledelsesopgaver, så bliver jeg absolut ikke den bedste udgave af mig selv. Og det kommer også til at gå ud over medarbejdernes arbejdsmiljø. Når jeg bliver for trykket og presset, så har jeg brug for at dele det med nogen. Men jeg ved ikke altid, hvor jeg skal gå hen.

Det kommenterede en anden deltager således:
– Jeg har meget fokus på sammenhængen mellem tid og opgaver. Jeg tænker, det er godt, at vi deler viden med hinanden. Men for mig er det vigtigste at få skabt en balance mellem antallet og omfanget af mine opgaver set i forhold til, hvor meget tid jeg har til at løse dem. Det er min største udfordring.

En tredje deltager sagde:
– I forhold til mine ledere så handler det ikke kun om tid. Det handler i lige så høj grad om opgavernes faglige og organisatoriske kompleksitet. Så derfor taler vi med hinanden om, hvad der skal til, for at lederne oplever, at de kan løse deres opgaver. Det er ikke kun set i forhold til mængden af tid, men i lige så grad om de har de nødvendige kompetencer – og om organisationen er gearet til at understøtte dem i forhold til opgaven.

Grundlag for ledernes arbejdsmiljø
Kredsformanden rundede den livlige debat af med at takke de fremmødte deltagere og bestyrelsen for et spændende og tankevækkende møde, hvor der kom mange forskellige vinkler og perspektiver på ledernes arbejdsmiljø.

Han rundede mødet af med at sige, at bestyrelsen vil bruge de mange input til at kigge nærmere på ledernes vilkår og arbejdsmiljø.