Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu

Særlige tider kræver særlige aftaler

Der er gået to måneder, siden Danmark lukkede ned. Eller rettere sagt det meste af Danmark lukkede ned. For mens faggrupper og sektorer lukkede ned, har langt de fleste af jer holdt Danmark åbent for de borgere, der har brug for støtte.

Gert Landergren Due

Gert Landergren Due, kredsformand

I har været der for borgerne. Og I har ikke mindst udfyldt det sociale tomrum, der opstod, da pårørende ikke længere kunne komme på besøg.

Jeg er ekstremt stolt over, at I medarbejdere og ledere har vist så stort engagement og omstillingsparathed. Vi stod i en situation, der var uforudsigelig og uden fortilfælde i nyere tid. Samtidigt har I også skullet tage et dobbelt smittehensyn til jeres familie og til arbejdspladsen. At I lykkes med det, er på sin vis ikke overraskende, jeg kender jo jeres faglige dedikation.

De seneste to måneder har jeg kun fået positive tilbagemeldinger fra pårørende og de kommunale og regionale forvaltninger. Pårørende har været yderst taknemmelige for, at I påtog jer både et fagligt og menneskeligt ansvar, som de ikke kunne udføre i denne tid. Forvaltningerne i kommunerne og regionen har givet jer kæmpe skulderklap. De har over en bred kam været imponerede over, at I er så professionelle, og at I har udvist imponerende fleksibilitet.

Netop min kontakt med de kommunale og regionale forvaltninger bringer mig videre til, at jeg vil fortælle om vores overvejelser om at lave midlertidige lokalaftaler. I dagene efter den 11. marts, hvor statsministeren på et pressemøde lukkede Danmark ned, var situationen noget anderledes, end den er nu. Vi så ind i en nær fremtid med coronaudbrud og kaos på de enkelte arbejdspladser, som ville medføre massive sygemeldinger. Vi kom derfor med en udstrakt hånd til arbejdsgiverne i denne særlige situation. Der skulle laves løsninger, der smidigt og effektivt kunne afbøde de værste scenarier på arbejdspladserne.

I en stor del af de østjyske kommuner i kredsen har vi indgået midlertidige arbejdstidsaftaler. Og tro mig, de er midlertidige. Jeg vil sige det sådan, hvis nogen for et år siden havde spurgt mig, om vi ville gå med til at lave midlertidige arbejdstidsregler, havde svaret været et klart og rungende nej. Arbejdstidsregler er vores arvesølv – og det skiller man sig ikke bare af med.

De midlertidige arbejdstidsaftaler udløber den 31. maj, og hvis der kommer en anden bølge af coronaudbrud senere på året, er vi igen klar til at indgå konstruktive løsninger – til gavn for jer, borgerne og hele det danske samfund.

Her kan du se, hvilke kommuner der har indgået midlertidige lokalaftaler.