Artboard 1 no disagree x error
Skift site
Menu

Ledernes arbejdsmiljø er nøglen til succes

Ledernes arbejdsmiljø har en helt afgørende betydning for, hvordan en organisation trives og udvikler sig. Deres gode arbejdsmiljø er nøglen til en høj faglighed og medarbejdernes trivsel. Det er nøglen til en effektiv drift. Det er nøglen til en succesfuld rekruttering. Og det er nøglen til en god økonomi. Det sagde formand for leder-mellemledersektionen Jacob Thiesen i sit indlæg på det åbne bestyrelsesmøde for ledere og mellemledere.

Massivt pres fra mange sider
Han oplever, at mellemlederne i sin organisation er udsat for et massivt pres fra mange sider.
– Vi har et meget stort lederspænd. Vi oplever et voldsomt tryk fra politikere, chefer og borgere i forhold til omfanget og kvaliteten af vores ydelser. Endelig kan vi også mærke en stor interesse og opmærksomhed fra interesseorganisationernes side. Heldigvis primært på en positiv og konstruktiv måde. Og så er der al medieopmærksomheden, som kører sideløbende. Så der er et stort pres på ledere fra alle sider. Det gælder ikke mindst mellemlederne, fordi de hele tiden er i et krydspres, pointerede Jacob Thiesen.

Skal føle sig kompetente
Jacob Thiesen lægger meget vægt på, at alle i organisationen skal føle sig fagligt kompetente til deres arbejde. Det gælder også mellemlederne.
– Vi arbejder i et mulighedsrum, hvor vi har meget fokus på afklaring af roller og forventninger til hinanden. Med udgangspunkt i deres lederprofiler arbejder vi med at afdække og belyse deres blinde pletter. I den forbindelse taler vi med hinanden om, hvornår nogle opgaver er svære, og hvad der skal til, for at de oplever, at de kan løse dem. På den måde er jeg hele tiden meget opmærksom på, om lederne føler sig kompetente, sagde han.
Hans pointe med det er, at når det lykkes, så er der et stort rum for både faglig og personlig udvikling for lederne – og det er med til at fremme læringen og det gode arbejdsmiljø.

Sige fra og til
Én af vejene til et godt arbejdsmiljø for ledere er modet til at sige til og fra.
– Jeg er stor tilhænger af, at vi har en åben og ærlig dialog, hvor den enkelte leder har mulighed for at sige til og fra. Det kræver, at vi har god og konstruktiv indbyrdes relation. Derfor investerer vi meget tid og ressourcer på det relationelle arbejde.
– Vi er meget sammen. Vi taler meget sammen. Og jeg prioriterer højt, at vi har en løbende kontakt med hinanden, hvor vi lige får vendt, hvad der er på spil, og hvordan det er gået med det, vi talte om sidst. Når vi er sammen, bruger vi faktisk også tid på fortælle historier og dele vores erfaringer, oplevelser og ikke mindst succeser med hinanden.
Samtidig lægger Jacob Thiesen vægt på, at der er styr på strukturen i hverdagen. Derfor bruger han tid på at gennemgå kalendere med lederne for at sikre, at der også er lagt tid til pauser ind i deres hverdag, hvor de kan trække frisk luft og få tømt hovedet. At der er afsat tid til refleksioner og til at dyrke noget mindfullnes ind i mellem alle møderne og de andre opgaver.

Skal mærke min hånd i ryggen
Formanden pegede videre på, at hans ledere har brug for at mærke hans hånd i ryggen på dem i det daglige. Nogle gange er det en blød og støttende hånd, de har brug for. Andre gange er det en mere fast hånd, der giver dem et let puf i den rigtige retning.
– Jeg er super bevidst om, at mine ledere har brug for, at jeg er tæt på dem. At de kan mærke, at jeg er der. At jeg er tilgængelig. Og at jeg kan støtte dem og give dem den sparring, de har behov for. Men det er en hårfin balance mellem at give dem den nødvendige frihed samtidig med, at jeg hele tiden har styr på, hvor de er både fagligt, personligt og ledelsesmæssigt – så jeg bedst muligt kan støtte dem i at lykkes.

Her understregede Jacob Thiesen, at elementer fra social kapital som retfærdighed og gennemsigtighed er vigtige elementer i, at lederne oplever, at de har et godt psykisk arbejdsmiljø.